Šta je to što nam leto pruža u izobilju, a pršti i puca od vitamina, minerala i antioksidanasa? Ovde ćete pronaći info o voću, sajmovima, popularnim vestima i svemu znanom i neznanom.
Jagode ne samo da su ukusne, već nam donose brojne zdravstvene koristi, pa se koriste kod bolova u miÅ¡ićima, za snižavanje temperature, odliÄno su sredstvo protiv opekotina, a pojedina istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od karcinoma i srÄanih bolesti. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Vorviku otkrilo je da ekstrakt jagode aktivira protein Nrf2 za koji se pokazalo da ima antioksidativno dejstvo i ispoljava i druge zaÅ¡titne funkcije poput smanjenja nivoa lipida i holesterola u krvi. Ova niskokaloriÄna namirnica (jedna Å¡oljica jagoda ima samo 49 kalorija), podstiÄe proizvodnju hormona adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, a antocijanini i elagiÄna kiselina pomažu u kontrolisanju nivoa Å¡ećera u krvi, pa bez grižnje savesti u jagodama mogu da uživaju i oni koji se brinu za liniju.
pročitajte ceo tekst...
Ovo slasno voće prepuno je protivupalnih i antikancerogenih jedinjenja, a odliÄan je izvor vitamina C jer ga sadrži viÅ¡e od grejpfruta ili pomorandže, pa je idealno za sve one koji žele Å¡to duže da zadrže mladolik izgled. Prema rezultatima brojnih studija, namirnice bogate vitaminom C blagotvorno utiÄu na sporiji nastanak bora i isuÅ¡ivanje kože. Ovaj vitamin podstiÄe razvoj kolagena koji zateže kožu i pozitivno utiÄe na elastiÄnost. OdliÄan je i u borbi protiv slobodnih radikala koji oÅ¡tećuju ćelije, tkiva i organe. Osim za zdravlje, jagode mogu da se koriste i za negu lica i tela, pa su Äest sastojak maski za hidratizaciju kože lica. Ispasirajte sveže jagode i stavite ih na lice, a da bi koža bila lepo nahranjena, dodajte jogurt i kaÅ¡iÄicu meda. Ipak, budite oprezni.
S obzirom na to da jagode spadaju u namirnice koje oslobaÄ‘aju histamine, a oni mogu da izazovu alergijsku reakciju, bitno je da ih kod male dece postepeno uvodite u ishranu. Jagode su odliÄan izvor vitamina C. Jarko crvene boje, jagode sadrže mnogo biljnog fenola za koji je dokazano da ima snažna antioksidansna svojstva, a visok nivo antioksidanata u jagodama veoma je dobar u borbi protiv raka. Jagode su voće koje spada u snažne alergene i kao takve ne bi trebale da se daju deci mlaÄ‘oj od dvanaest meseci, a trebalo bi ih izbegavati i duže ukoliko u porodici postoji neko ko već pati od alergija.
...zatvorite
Lekovita svojstva aronije vekovima su bila poznata Indijancima. Aronija je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike. Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa pune su hranjivih vitamina i antioksidanasa, poput vitamina C. Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom druÅ¡tvu, a njena lekovitost trenutno se prouÄava u laboratorijama Å¡irom sveta. Za vas smo izdvojili koja su to nauÄno dokazana lekovita svojstva aronije. Bobice aronije poznate su po tome Å¡to poboljÅ¡avaju cirkulaciju krvi, jaÄaju krvne sudove i smanjuju rizik od srÄanih bolesti. Ovo voće spreÄava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku koliÄinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiÄu i na brže zarastanje rana. Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona spreÄava grÄeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“.
pročitajte ceo tekst...
Sok ili Äaj od aronije preporuÄuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom. Istraživanje sprovedeno 2003. godine pokazalo je da se aronija uspeÅ¡no koristi u borbi protiv raka debelog creva. IstraživaÄi sa Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspeÅ¡nije boriti protiv ove opake bolesti. Prema istraživanju, pigmenti dobijeni iz crne Å¡argarepe i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80%, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti. Tamne bobice aronije sadrže veliku koliÄinu karotena, koji spreÄava oÅ¡tećenje oÄiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takoÄ‘e bogata flavonoidima, kao Å¡to su lutein i zeaksantin koji spreÄavaju Äeste upale oka (uveitis). Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona spreÄava stvaranje viÅ¡ka masnoće oko stomaka, Å¡to je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suoÄavaju. Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna Å¡to je Äini jednom od najzdravijih voćaka.
Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vaÅ¡em zdravlju, preporuÄuje se da redovno konzumirate aroniju. Ako vaÅ¡a ishrana ukljuÄuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u Å¡irokom krugu. Pored toga Å¡to se odliÄno bori protiv bakterija i virusa, aronija jaÄa imuni sistem. Tradicionalno su je koristili Indijanci za leÄenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrÄ‘uju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Grupa nauÄnika iz Bugarske otkrila je da aronija ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ako želite da leÄite upale ili virusne infekcije, preporuÄuje se da koristite suÅ¡ene bobice ili sok od aronije.
...zatvorite
Sok od borovnice je meÄ‘u prvim voćnim sokićima koje će mala beba piti po roÄ‘enju. Bolesnik koji je u postelji obiÄno biva darivan sokom od borovnice, jer se veruje da borovnica okrepljuje, popravlja krvnu sliku, pojaÄava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih. NaÅ¡i stari su koristili borovnicu za jaÄanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak posle teÅ¡kih bolesti. Koristili su je za pravljenje slatkog, marmelade i sokova jer je u svim oblicima ovo voće izrazito lekovito. TakoÄ‘e, borovnicu je moguće koristiti i u osuÅ¡enom stanju. ÄŒaj od borovnice moguće je pripremati i od lista i od ploda. Tako pripremljena borovnica je izuzetan prirodni lek za mnoga oboljenja. Od borovnice se koristi Äak i koren. Oblozi od borovnice koriste se u leÄenju hemoroida, podliva i opekotina. Å irok je spektar dejstva ove Å¡umske plodonosne žbunaste biljne vrste. Kada je sok od borovnice u pitanju možemo sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju jedan od najomiljenijih sokova svih generacija. Ukus, miris, boja, nutritivni sastav i lekovitost borovnice od davnina su prepoznati i korišćeni u prirodnoj medicini. Kao Å¡to smo rekli na samom poÄetku, u svim oblicima bilo da je ceÄ‘ena, suÅ¡ena ili sveža, Äaj ili oblog, borovnica ima izuzetna lekovita svojstva.
pročitajte ceo tekst...
ObiÄno je samonikla žbunasta biljka koja raste u planinskim i brdskim krajevima na zemljiÅ¡tu koje je bogato silicijumom. MeÄ‘utim, danas se borovnica može saditi i u vrtovima, voćnjacima i plantažama i tako biva dostupnija i jeftinija. Borovnica je žbunasta biljka koja spada u porodicu Vreske - Vresova. KarakteristiÄna je po tome Å¡to raste od 50 cm do 1 metar u visinu, ima soÄne glatke listove i oÅ¡tre granÄice. Upravo je i prepoznatljiva po jajolikim listovima, sitnom bobiÄastom plodu koji je na poÄetku zelen, kasnije crven, a pred samo branje tamno teget ili crne boje. Raste obiÄno u kolonijama, jedna pored druge, na obroncima - padinama planina ili brda. Voli sunce ali je i vrlo otporna biljka pa uspeva da odoli suÅ¡i, mrazu i vetru. Sazreva od kraja jula do poÄetka septembra, a plod je vrlo privlaÄan po svom ukusu i izgledu. Obzirom da je žbun borovnice priliÄno nepristupaÄan za branje, bere se na specifiÄan naÄin uglavnom ruÄno uz pomoć specijalno pripremljenih „ÄeÅ¡ljeva“ kako bi se bobice lakÅ¡e svukle sa stabljike. Borovnica na tržiÅ¡tu dostiže veoma visoku cenu. Razlog je najpre nepristupaÄnost terena na kojem raste i zbog toga Å¡to ju je teÅ¡ko brati, ali i to Å¡to je veoma lekovita, ukusna i viÅ¡enamenska. Od borovnice se prave kolaÄi, torte, pekmezi, želei, sirupi, marmelade, sokovi pa Äak i vino. Vino od borovnice je pravi eleksir zdravlja. Nutritivni sastav borovnice: Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku koliÄinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tela. Razna medicinska istraživanja pokazala su da je borovnica izuzetan borac protiv slobodnih radikala u organizmu, pa joj se prepisuju i antitumorna dejstva.
Svakako da su koliÄina i broj razliÄitih vitamina i menerala kojima obiluje, borovnicu svrstale u jednu od najlekovitijih voćnih vrsta. Kada su u pitanju hranjiva svojstva i kalorije, borovnica ima vrlo nisku kalorijsku vrednost pa je stoga preporuÄljiva osobama koje su na dijeti, a posebno Å¡ećeraÅ¡ima, jer je nauÄno dokazano da borovnica snižava poviÅ¡en Å¡ećer u krvi. Borovnica kao voćna vrsta koristi se u kulinarstvu pa se od svežeg voća mogu praviti vrlo ukusni kolaÄi, sladoledi, kremovi i napitci. Sok od borovnice, po ispitivanju javnog mnjenja spada u najukusnije voćne sokove. Dobija se ceÄ‘enjem svežih plodova uz dodatak Å¡ećera, a Äesto možemo u prodavnicama zdrave hrane pronaći i sok bez Å¡ećera koji je svakako zdraviji. Od borovnice se pravi slatko i marmelada, a Äaj od borovnice je posebno lekovit i može se pripremati od lista, ploda i korena. Za Äaj se uglavnom koristi suÅ¡en plod borovnice. ÄŒaj od lista borovnice ima antiseptiÄno dejstvo. Diuretik je pa pomaže izmokravanje. Deluje lekovito na beÅ¡iku i bubrege. Listovi borovnice su antidijabetiÄni, smanjuju procenat Å¡ećera u krvi pa se preporuÄuju ljudima koji boluju od dijabetesa. ÄŒajem od lista borovnica leÄi se joÅ¡ i kaÅ¡alj, bolovi u želucu, muÄnina, povraćanje, lenja creva i upala mokraćne beÅ¡ike. ÄŒaj od ploda borovnice koristi se za poboljÅ¡anje vida poÅ¡to je plod bogat karotinom. TakoÄ‘e se koristi kod poremećaja funkcije creva, parazita u crevima, poviÅ¡enog Å¡ećera u krvi i kao antiseptik. ÄŒaj od korena se koristi za dezinfekciju rana, kožnih Äireva i opekotina. Borovnica se može koristiti kao terapija kod velikog broja oboljenja i poremećaja. Kao sok ili kao Äaj, sveža ili suÅ¡ena borovnica ima efikasnu terapijsku osnovu i kao takva pomaže u borbi protiv razliÄitih patoloÅ¡kih stanja. Borovnica uspeÅ¡no jaÄa imunitet .
...zatvorite
Crvena ribizla bogata je gvoždem, mineralom Å¡to pospeÅ¡uje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Sadrži i kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i bakar. Pored velike koliÄine limunske kiseline, sadrži i jabuÄnu kiselinu i pektin invertin. Budući da su bogate vlaknima crvene ribizle reguliÅ¡u aktivnost creva. Pomažu izbacivanje toksina iz organizma i spreÄavaju zatvor. U naÅ¡oj narodnoj medicini crvena i crna ribizla poznate su kao izuzetno voće koje otvara apetit. Takode, ove bobice blagotvorno deluju na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nivo kalijuma u ribizlama spreÄava hipertenziju i snižava krvni pritisak, a pored toga je važan i za zdravlje bubrega. Å iroku primenu imaju i listovi, koji pomažu u leÄenju jetre i krvnih sudova. Pored toga, Äaj od listova pomaže u sluÄaju visokog krvnog pritiska i zapaljenja mokraćne beÅ¡ike. U lekovite svrhe koristi se i koren crvene ribizle – kao lek protiv upale bubrega. U narodnoj medicini ribizla je poznata kao voće koje jaÄa, Äisti i ulepÅ¡ava telo. Bilo da je reÄ o crvenoj ili crnoj, ona je izvanredan izvor vitamina C, neizostavne stavke jakog imunoloÅ¡kog sistema i dobrog zdravlja. Ribizle sadrže ugljene hidrate, proteine i kalorije u tragu. TakoÄ‘e, one su odliÄan izvor vlakana. Pored dobro poznate crvene, koja je i najzastupljenija kod nas, postoji i crna ribizla. Ona je podjednako lekovita i zdrava, te je obavezno ukljuÄite u ishranu.
pročitajte ceo tekst...
Ovo niskokaloriÄno voće sadrži ugljene hidrate, dijetalna vlakna i proteine. Prebogata je karotinom, koji mu daje boju, a, osim toga, pomaže sintezu vitamina A. On Å¡titi sluzokožu i pospeÅ¡uje razmenu materija na ćelijskom nivou. Ribizle sadrže zavidne koliÄine vitamina B1, B2 i B6, niacina, kao i vitamina E. U 100 g svežih bobica ima 69 odsto preporuÄene dnevne doze. Predstavlja snažan antioksidans koji se bori, pa Äak i poniÅ¡tava dejstvo slobodnih radikala u ćelijama kože. Osim toga C vitamin pomaže u regeneraciji ćelija i Å¡titi kožu od UV zraÄenja. Znatne koliÄine ovog vitamina jaÄaju imunosistem, Å¡tite organizam od virusa i bakterija. Pomažu Äak i u borbi s rakom i njegovoj prevenciji. Crna ribizla je dobar izvor vitamina K, koji Äuva zdravlje kostiju. Naime, on aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Ako ih redovno jedete, možete usporiti starenje, tvrde struÄnjaci. Plodovi slatko kiselog, osvežavajućeg ukusa mogu se jesti u svežem obliku. Koriste se i za pripremu Äaja, soka, vina, kompota, marmelade. TakoÄ‘e, crna ribizla koristi se kao sredstvo za revitalizaciju starijih osoba. Crna ribizla jaÄa apetit, Äisti krv i creva, poboljÅ¡ava rad probavnih organa. Pomaže u leÄenju gastritisa, Äira na želucu i zatvora (zahvaljujući velikoj koliÄini vlakana). Ona jaÄa otpornost organizma, jer nam imunitet u ogromnoj meri zavisi od zdravlja creva. Plodovi i prirodni sok od crne ribizle korisni su za zdravlje bubrega i spreÄavanje nastanka bubrežnih bolesti.
ÄŒaj od listova zahvaljujući eteriÄnim uljima, potpomaže rad ovih organa. Crna ribizla ima i diuretska svojstva, tj. omogućava izluÄivanje mokraće, a korisna je i u sluÄaju mokraćne infekcije. TakoÄ‘e, smatra se da je prirodni lek za reumatske tegobe. Crna ribizla snižava i normalizuje krvni pritisak, te pomaže u sluÄaju ateroskleroze i proÅ¡irenih vena. Budući kako sadrži obilje minerala, ribizla pomaže i u leÄenju anemije. Savetuje konzumiranje Å¡to viÅ¡e zrelih i svežih plodova u sezoni zrenja. Van sezone treba piti prirodne napitke pripremljene sa ovim voćem, dva do tri puta dnevno. Ako sok od ribizle držite neko vreme u ustima, pomoći će vam da ojaÄate desni. TakoÄ‘e spreÄiće njihovo krvarenje, koje može biti vrlo neprijatno. Kako je ribizla multivitaminska bomba s antibakterijskim svojstvima, veoma je korisna za jaÄanje imuniteta. Ona spreÄava nastanak razliÄitih infekcija, ukljuÄujući i upalu pluća. Od velikog je znaÄaja i ukoliko se bolest već razvila, pa Äak i uznapredovala. Ukoliko imate crne ribizle u vaÅ¡em domu, vrlo jednostavno možete napraviti super ukusni sok. Ovaj napitak je daleko bolji izbor od bilo kog kupovnog, koji pri tom mogu sadržati Å¡tetne sastojke. Priprema soka nije teÅ¡ka. Najpre ih detaljno operite nad mlazom hladne vode a zatim odstanite listove i drÅ¡ke. Nakon toga izruÄite ih u poveći lonac, prelijte sa vodom i pustite nek lagano kuva. MeÅ¡ajte redovno i nemojte pojaÄavati vatru. Kada primetite da su pustile svoj sok, sklonite sa Å¡poreta. Naknadno izgnjeÄite pulpe i kožicu iscepajte kako bi iscureo i ostatak prirodnog soka. Sve zatim prebacite u drugu posudu. TakoÄ‘e ovaj ukusan i zdrav napitak priprema se i pomoću blendera na puno jednostavniji naÄin. U 2,5 dl vode dodajte nekoliko plodova i sve zajedno smiksajte. Ako dobijete isuviÅ¡e gust sok od crne ribizle, naknadno ga razblažite vodom. Pijte ga do 4 puta tokom dana.
...zatvorite
Kupine su veoma ukusno i lekovito divlje voće, tamno ljubiÄaste boje, bobiÄastog oblika, beru se obiÄno krajem leta, na obroncima Å¡uma, uz ograde, puteve i sliÄno. Pored toga Å¡to su odliÄan sastojak za poslastice, mogu nam pružiti i velike zdravstvene koristi, od poboljÅ¡anja varenja, do prevencije kardiovaskularnih bolesti i jaÄanja imuniteta. Bogata organskim gvožđem, kupina je postala nezamenljiva u ishrani dece i trudnica, dojilja, kao i osoba u pubertetu i klimakterijumu, dok sok od kupina deluje podsticajno na rad jetre. Kupina u plodu sadrži veoma malo ugljenihl hidrata (6%), belanÄevina (0.9%) i 1% masti, uz veći procenat suve materije (20%) Od minerala, sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. MeÄ‘u vitaminima najzastupljeniji su B1, B2, C i PP, dok betakarotena ima neÅ¡to manje. Od drugih važnih lekovitih sastojaka sadrži galotanin u većem procentu (8%), inozit i organske kiseline. Listovi sadrže pektin, a dok su svezi i znatnu koliÄinu vitamina C. Fenolna jedinjenja, koja sadrži kupina, spreÄavaju oksidaciju LDL holesterola, takozvanog loÅ¡eg holesterola, odlažući pojavu ateroskleroze i spreÄavajući pojavu kardiovaskularnih bolesti.
pročitajte ceo tekst...
U prevenciji kardiovaskularnih bolesti kupina uÄestvuje i sadržajem vitamina C i beta karotena, zbog njihovih antioksidantnih svojstava. Zbog visokog sadržaja kalijuma, a niskog natrijuma, kupina je korisna za obolele od hipertenzije, jer utiÄe na sniženje pritiska. Galotanin uniÅ¡tava bakterije, meÄ‘u kojima su najvažnije EÅ¡erihija koli i Salmonela enteritidis, a takoÄ‘e deluje i antivirusno. Zato se kupina u narodnoj medicini koristi protiv dijareje. Posebno je efikasna kod dece, a primenjuje se u obliku sirupa. Plod kupine deluje blago laksativno. Kupina se koristi i u leÄenju hemoroida i raznih povreda kože i sluzokože. Spolja se upotrebljava kao antiseptik, u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa, za rane i kožne bolesti, kao i za ispiranje usta u sluÄaju upale sluzokože. ÄŒesto se koristi kod prehlada, kaÅ¡lja i Å¡ećerne bolesti. Kod dijabetiÄara smanjuje oÅ¡tećenje krvnih sudova, a zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata može da se naÄ‘e na njihovom jelovniku.
Posebno je znaÄajno Å¡to je gvožđe u kupini u sklopu organskog jedinjenja, pa se zato lako iskorišćava, te je posebno povoljno za malokrvne, ali i za prevenciju anemije kod dece, trudnica i dojilja. ÄŒaj od lista kupine koristi se kod malokrvnosti i za jaÄanje imuniteta. Kupine sadrže viÅ¡e kalcijuma od malina, pa ih treba iskljuÄiti iz dijeto terapije gde je ovaj unos ograniÄen. Pored pomenutog, kupine takoÄ‘e vezuju bakar. Previsoka koncentracija bakra može dovesti do nemira i psihiÄkih teÅ¡koća. Delotvorne supstance koje se nalaze u kupinama jaÄaju vezivno tkivo i zidove vena, Äime se usporava proces starenja, smanjuju tegobe sa venama i hemoroidima. Plodovi kupine nalaze primenu i u domaćinstvu, za spravljanje raznih namirnica (slatko, džem, marmelada i sok). U narodu se ranije Äaj od lista kupine i maline uz dodatak mladih cvetnih pupljaka, koristio kao “narodni Äajâ€, zamena za ruski Äaj. Kupina zbog svog blagotvornog dejstva zaslužuje da zauzme mesto u ishrani i da se ne koristi samo kao lek kada se bolest javi, već joÅ¡ viÅ¡e da se koristi preventivno, tj. za spreÄavanje anemije i srÄanih bolesti i za jaÄanje imuniteta.
...zatvorite
Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava. Malina je grm koji potiÄe iz jugoistoÄne Evrope, raste uz rubove puteva i Å¡umaraka, a sve se Äešće uzgaja i u vrtovima i gotovo da je jednako toliko udomaćena kao i jabuke, kruÅ¡ke ili Å¡ljive. Plod je zbirna koÅ¡tunica crvene boje, poznata po jedinstvenoj aromi koju duguje posebnoj meÅ¡avini aroma, koja se teÅ¡ko imitira, Äuva i konzervira, te prefinjenom delikatno-kiselkastom ukusu.
pročitajte ceo tekst...
Energetska vrednost 100 g svežeg ploda maline iznosi oko 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljenih hidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g). Ovo bobiÄasto voće je tako slatko a ima tako malo kalorija Å¡to je već dovoljan razlog da maksimalno uzivamo u njemu. Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, Å¡to Äini 44% RDA), a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u koliÄinama ispod preporuÄenog dnevnog unosa. U malim koliÄinama sadrži gotovo sve minerale. Malina je nutritivno naroÄito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u Äasopisu BioFactors objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od paradajza i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima kao Å¡to su kvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidin glikozid. Antocijani daju malini jaku crvenu boju, Å¡tite organizam od Å¡tetnog delovanja slobodnih radikala, poseduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utiÄu na spreÄavanje preteranog rasta bakterija i gljivica u telu (kao Å¡to je Candida alibicans).
Malina je odliÄan izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voće je najbogatije vlaknima. Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja su sastavni deo malina su moćni antioksidansi koji imaju antikancerogena svojstva pa je ovo voće dobrodoÅ¡lo kao zaÅ¡titnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka. Konzumacijom malina telu obezbedjujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljÅ¡anje apetita kod dece, suzbijanje muÄnine i povraćanja. Narodna medicina sok od maline preporuÄuje za leÄenje bol
...zatvorite© 1991-2025 Created by elf.coder, WebShop All rights reserved